Restaurant Europa the Soul Kitchen in Pamplona

The kitchen is that part of the house where the family gathers and chatting in the heat of the stove while the stews are cooking 


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Maybe my vision of the kitchen is a bit romantic. Perhaps it is because it is the place of the house from which I treasure beautiful memories of a childhood marked by three very special kitchens for me. The one in my house with my father or mother cooking, my aunt Estonia in Lannemezan, South France and my aunt Gladys in Connecticut, E.E.U.U.

But it’s from another kitchen that I’m going to talk about here today.

The kitchen of a restaurant in the very center of the city of Pamplona where I had the honor of sharing the family meal and the moments before the service.

The Europa restaurant has a Michelin star since 1993 and is run by the Idoate family since 1977.

That said, we go straight to a small office in the kitchen where I think I went to solve a small problem of coffee grinding point …. and I say I think because from the first moment I was caught by the magic that floated in the environment and was more attentive to what was happening around me than the reason that had brought me there and when Pilar Idoate, Chef of the Europa restaurant, appeared, it was impossible continue with my work, because listening to Pilar talk about asparagus and artichokes from Navarre is an invaluable teaching, fortunately the camera was in the backpack.

The moments before the service are crucial, it is when washing, peeling, cutting, rationing, marking and each one, in his departure, prepares his “mise en place” and there I was witnessing how works the magic that ends as sensory art on the plate is created.

The team of Pilar is formed by Arkaitz Muguruza as Head Chef, Estefania Sacco and Juan Lorenzo as Chef Departie and I do not want to forget Virgil Ion as a dishwasher.

The cuisine of Europe is full of the necessary ingredients to be a culinary reference of the city of Pamplona and the Kingdom of Navarre, passion, love and dedication!

Web Hotel Restaurante Europa  http://www.hreuropa.com

Instagram Hotel Restaurante Europa https://www.instagram.com/restauranteeuropa/

Instagram Chef Arkaitz Muguruza https://www.instagram.com/arkaitzmuguruza/


La cocina es esa parte de la vivienda donde la familia se reúne y charla al calor de los fogones mientras se van cocinando los guisos…

Tal vez mi visión de la cocina es un poco romántica. Tal vez se deba a que es el lugar de la casa del que atesoro hermosos recuerdos de una infancia marcada por tres cocinas muy especiales para mi. La de mi casa con mi padre o mi madre cocinando, la de mi tía Estonia en Lannemezan, Sur de Francia y la de mi tía Gladys en Connecticut, E.E.U.U.

Pero es de otra cocina de la que os voy a hablar hoy aquí.

La cocina de un restaurante en el mismo centro de la ciudad de Pamplona donde tuve el honor de compartir la comida de la familia y los momentos previos al servicio.

El restaurante Europa posee una estrella Michelin desde 1993 y está dirigido por la familia Idoate desde 1977.

Dicho esto, nos vamos directos a un pequeño office dentro de la cocina donde creo que fui a solucionar un pequeño problema de punto de molienda del café…. y digo creo porque desde el primer momento me atrapó la magia que flotaba en el ambiente y estaba más atento a lo que sucedía a mi alrededor que del motivo que me había llevado allí y más cuando apareció Pilar Idoate, Chef del restaurante Europa, fue imposible continuar con mi labor, pues escuchar a Pilar hablar de los espárragos y las alcachofas de la huerta navarra es una enseñanza de valor incalculable, afortunadamente la cámara estaba en la mochila.

Los momentos previos al servicio son cruciales, es cuando se lava, se pela, se corta, se raciona, se marca y cada uno, en su partida, prepara su “mise en place” y allí estaba yo siendo testigo de cómo se crea la magia que termina como arte sensorial en el plato.

El equipo de Pilar está formado por Arkaitz Muguruza como jefe de cocina, Estefania Sacco y Juan Lorenzo como jefes de partida y no me quiero olvidar de Virgil Ion como friegaplatos.

La cocina del Europa rebosa de los ingredientes necesarios para ser referente culinario de la ciudad de Pamplona y del Reino de Navarra, ¡pasión, amor y dedicación!